Hoe werkt een datacenter? Technische opbouw

Inner page hero image

In onze eerste blog post uit deze reeks  “Hoe werkt een datacenter” gingen we al wat verder in over de verschillende tiers van datacenters. Voordat een datacenter een bepaalde tier toegewezen krijgt moet het gebouw ook aan een aantal belangrijke criteria voldoen. In deze 2de blog post gaan we wat verder in over de opbouw van een datacenter en de Xenius infrastructuur.

Fysieke beveiliging & toegangscontrole

Wanneer we aankomen aan het Xenius datacenter dan valt de fysieke beveiliging meteen op!  Een eerste barriere tegen indringers is ongetwijfeld het hekwerk met schrikdraad rondom het gebouw.  Voordat je toegang kan krijgen tot ons datacenter dien je te beschikken over een persoonlijke toegangsbadge. Om toegang te krijgen tot de feitelijke datazalen dien je eerst nog door een toegangs sas te passeren. In deze sas dient persoon-per-persoon te passeren.
Deze sas is opnieuw een extra fysieke beveiliging die voorkomt dat onbevoegde personen toegang zouden krijgen tot de datazalen.

Xenius datacenter
Hekwerk rondom het GTT datacenter

 

Building-in-building

Het GTT datacenter in Gent is een zogenaamd ‘building-in-building’ datacenter. Wanneer men dit systeem toepast dan vormt elke datazaal een apart ‘gebouw’ binnen het fysieke gebouw. Het idee hierachter is dat men incidenten eenvoudiger kan isoleren. Bijvoorbeeld:

  • Een brand in datazaal A veroorzaakt een blussing. Deze blussing zal geen impact hebben op de andere datazalen.
  • Door storm geraakt het dak beschadigt. Het building-in-building principe zorgt ervoor dat de datazalen beschermt blijven.

Koude gangen & Racks

Cold corridor principe

Onze servers liggen ons nauw aan het hart! Het spreekt dan ook voor zich dat we er alles aan doen om deze machines in de meest ideale omstandigheden te plaatsen binnen het datacenter. Onze servers worden allemaal geplaats in Minkels racks opgesteld in het cold corridor principe.

Het koelen van servers kost energie. Om deze koeling op een zo efficiënt mogelijke manier te laten verlopen tracht men het mengen van de koude en warme luchtstromen te vermijden. Dit bereikt men door het bouwen van ‘cold corridors’. Een cold corridor is een afgesloten ruimte waarin 2 rijen racks tegenover elkaar staan.  Binnenin de cold corridor blaast men vervolgens door geperforeerde tegels koude lucht in de servers. Aan de achterkant van de servers zuigt men vervolgens de warme lucht terug af.

Aan de voorkant worden niet gebruikte rack-units afgesloten met blindplates.

 

 

Xenius cold corridors

 

 

Xenius racks

In onze racks zit heel wat apparatuur dat voorzien dient te worden van een hele hoop kabels. Een standaard server beschikt al snel over 3 netwerkkabels (2x netwerk, 1x out-of-band) en 2 stroomkabels.

Stroomvoorziening

Al onze racks zijn voorzien van zowel een A als B-stroom feed voor een redundante stroom voorziening. Voor toestellen die niet beschikken over een redundante aansluiting voorzien we in elke rack een STS (ookwel ATS genoemd). Een STS is een toestel dat automatisch omschakelt tussen A en B-feed bij stroomuitval. Deze omschakeling gebeurt zo snel dat de aangesloten apparatuur hier niets van merkt.

Netwerkbekabeling

We sluiten al onze servers redundant aan op het Xenius netwerk. Dat levert snel een hele hoop netwerkkabels op. Om structuur te houden maken we gebruik van kleurcodes:

  • Geel: productienetwerk
  • Paars: out-of-band management
  • Enzovoort…

Buiten kleurcodes zijn ook al onze kabels voorzien van label nummering. Deze nummering zorgt ervoor dat we eenvoudig kabels van switch tot servers kunnen traceren.

 

Waarom kiezen voor een Xenius datacenter ?

Wanneer u uw apparatuur of cloud toepassing onderbrengt in een Xenius datacenter kiest u voor betrouwbaarheid en transparantie! Onze datacenters voldoen aan de laatste vereisten qua veiligheid en techniek, wanneer u kiest voor Xenius dan krijgt u:

  • Een Tier 3 datacenter, gelegen in Merelbeke. We garanderen u dus dat uw data op Belgisch grondgebied blijft !
  • ISO27001 – Het GTT datacenter voldoet aan de laatste ISO27001 certificaties
  • A+B stroomfeeds – Redundante stroomfeeds standaard in elke rack
  • Professioneel netwerk & support – Onze support staat steeds klaar om u te helpen .. We’ve got you covered !
  • En zoveel meer…

En dit allemaal tegen een eerlijke prijs. Waarom elders nog meer betalen?

Meer informatie nodig?

Contacteer ons voor meer informatie of een offerte op maat

 

Steve